Fornäs udd

Vid Fornäs udd finns ett tiotal stenrösen som tros vara gravplatser från yngre bronsåldern till äldre järnåldern 1100–1 f.Kr. Dessa gravrösen har intresserat arkeologer eftersom de är ett tecken på en förändring från tidigare levnadssätt hos människorna i Dalarna. Arkeologerna har länge trott att människorna i Dalarna levde likt människorna i Norrland under perioden, likt stenålderns fångstkultur. Men med små tecken som exempelvis gravrösena har man börjat omvärdera levnadssättet i Dalarna under bronsåldern.

Längst ut på udden, mest norrut, ligger det största röset på Fornäs udd, men här finns flera. På udden finns även andra forn- och kulturhistoriska lämningar: gruvhål, gruvområden, kalkbrottsområde, kolningsanläggningar, lägenhetsbebyggelse, hus- och kojgrunder, båtlänning och fiskeläge.

Arkeologer från Dalarnas museum gjorde under år 2015 en undersökning av ett röse ihop med Vika-Hosjö hembygdsförening. De plockade tillsammans av ett röse för att försöka datera det. I röset hittades en stenkista som är vanligt i gravar från yngre bronsålder, 1100–500 f. kr., men inget föremål eller begravning som kunde säkerställa en datering. Arkeologernas slutsats blev därför att rösena kan komma från tiden mellan 1100–1 f.Kr.. I undersökningen försökte de också att uppskatta hur lång tid det kunde ha tagit att bygga röset från början. De tror att det tog totalt ungefär en arbetsvecka för tio personer att färdigställa röset.

Läs mer om undersökningen av röset: Rapport-Fornäs-udd-web.pdf (dalarnasmuseum.se)

Riksantikvarieämbetet har en databas över fornlämningar, i den kan du själva hitta fler fornlämingar i Vikabygden: Fornsök (raa.se)

Föregående
Föregående

Kalvbäcken

Nästa
Nästa

Stenkumlet